OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

O pivovaru Welzl

KdyAutor: Petr Komárek, Interiér pivnice Kotelna, která s minipivovarem Welzl přímo sousedí. ž minipivovar v zhruba třináctitisícovém Zábřehu spatřil světlo světa, neměl v okolí obdoby. To byl ostatně také jeden z hlavních důvodů, proč vůbec došlo k jeho založení. „Navíc přímo v Zábřehu je sladovna, takže to pro jednu ze zásadních surovin pro vaření piva nemáme daleko,“ vysvětlil jednatel podniku Tomáš Kozák.

Spolu s místním sladem se pro přípravu piv značky Welzl používá i místní, tedy zábřežská voda. „Co se týče chmele, záleží na konkrétním druhu piva. Používáme chmel pocházející jak z České republiky, tak i zahraničí, například z USA,“ prozradil Kozák, který v oboru pivovarnictví patří mezi samouky.

Pivovarnictví je doménou mého společníka, pana Miloše Hrabáka, který v něm platí za opravdovou kapacitu. Působí ve speciálním pivovarském výzkumném ústavu a přednáší po celém světě, třeba i v Rusku a Číně,“ přidal Tomáš Kozák zajímavé informace o svém kolegovi.

V Zábřehu, jímž prochází známá železniční trať, se pivo vaří minimálně od první poloviny 15. století. První zmínka o zdejším Měšťanském pivovaru se pojí s rokem 1417. „Navázat na zábřežskou tradici vaření piva ale naším záměrem nebylo. Měšťanský pivovar tady přestal fungovat před více než 100 lety (v roce 1905 – pozn. red.), takže jsme už více méně ani neměli na co navazovat,“ poznamenal jednatel minipivovaru Welzl. „V podstatě jsme začali psát novou kapitolu zábřežské pivovarské historie,“ doplnil s úsměvem.

Co se polohy minipivovaru Welzl týče, bude podle slov Tomáše Kozáka do budoucna výhodou. „Kdybychom se nacházeli někde v centru města, mohla by nastat potíž s dopravou a dovozem surovin. Na sídlišti Krumpach na okraji Zábřeha to naopak zase takový problém není - a myslím si, že ani nebude,“ domnívá se.Autor: Petr Komárek, Interiér pivnice Kotelna, která s minipivovarem Welzl přímo sousedí.

Na Welzlovi si lidé mohou pochutnat hlavně v oblasti zábřežského regionu. „Snažíme se být především regionální pivovar, tedy oslovovat Zábřežsko a přilehlé okolí,“ netajil se Tomáš Kozák. „V zimě jsme navíc částečně pokrývali Jeseníky a jejich horská střediska. Jinak je naše pivo možné ochutnat v několika pivnicích v Hradci Králové, kde se specializují na minipivovary, a občas také dokonce v Praze nebo v Brně,“ vyjmenoval lokality, kde se zábřežská jantarová tekutina objevovala či objevuje.

Svůj název nese minipivovar po nejslavnějším rodákovi Zábřeha – polárníkovi Janu „Eskymovi“ Welzlovi. „Inspirovala nás jednak jeho proslulost a jednak a jeho charakter. Byl to totiž takový volnomyšlenkář a šel si za svým cílem,“ zmínil Tomáš Kozák. Vchod do pivnice Kotelna, kde je pivo Welzl doma, dokonce zdobí jedno z hesel známé osobnosti žijící v 19. a 20. století - „Prondu - prondu. Neprondu – neprondu.“

Je to takové naše motto. Podle něj jsme náš minipivovar budovali a tak nějak jsme se s životním cílem Jana Welzla i sžili,“ pousmál se Kozák. Jak sám uvedl, název Welzl byla pro minipivovar jasná a jednoznačná volba. „Částečně je to spjaté i s tím, že chceme být zábřežské pivo a chceme zapůsobit zejména na lidi ze Zábřehu a ze Zábřežska,“ upřesnil.

Na čepu jsou v minipivovaru na severu Moravy stabilně čtyři piva. „Jedná se o jedenáctku, dvanácti a půl stupňové pivo Bitter, třináctku Stout - irské černé pivo - a šestnáctku Indian Pale Ale. Poslední dvě zmiňovaná piva se občas zaměňují za nějaký speciál,“ vylíčil Tomáš Kozák.

S jedním ze speciálních tipů piva získal minipivovar Welzl Výroční cenu roku 2016. „Jednalo se o Vanilla Milk Stout, který jsme vařili u příležitosti Vánoc,“ příblížil Kozák, který si pochvaluje vesměs pozitivní ohlasy na produkty podniku, jehož je spolumajitelem. „Zákazníci si berou naše pivo, jehož výstav postupně navyšujeme, dokonce i do zahraničí. Podívalo se kupříkladu do Chorvarska či do Anglie. Už si děláme virtuální mapku, kde všude bylo,“ pravil.

Minipivovar Welzl ještě k tomu napomáhá rozvoji pivovarského řemesla. „Na praxi k nám chodí studenti ze střední odborné školy v Litovli,“ poukázal na spolupráci s institucí, kde je možné studovat obor Pivovarník – Sladovník, Tomáš Kozák.

Autor: Petr Komárek